Infusions og tisaner

I det første kurset fikk du en “first flush” av tekunnskap. Det viktigste å huske fra det forrige kurset nå er hva som er ekte te. Du har muligens mange tebokser i matskapet (hvor du forøvrig ikke burde ha dem da te lett trekker til seg smak fra lukter) som det står te på og lurer kanskje mest på hvem av de som ikke er te?

Som du lærte i forrige kurset er det kun blader fra Camellia sinensis planten som er ekte te. Det vil si at alt som ikke kommer fra Camellia er “ikke-te”. Et annet ord for det er “tisanes” (og et så fint ord er naturlig nok fransk.) eller tisaner.

Det vanligste å bruke i tisanes er tørkede blomster, urter, krydder og frukt.

Den antageligvis mest utbredte formen for tisaner er urte-te – selv om ofte ingen teblader er med i blandingene!
Urte-te har, i hovedsak, blitt utbredt for sin helsebringende effekt, men finner nå veien til tørste ganer som en koffeinfri erstattning til kaffe. De eldste og mest kjente variantene er peppermynte og kamomille.

Frukt-te er en annen vanlig tisane som kun består av tørket frukt, krydder og urter og må ikke forveksles med smakstilsatt te av fruktoljer. Frukt-te er koffeinfri, smakstilsatt te er det ikke.

En annen ikke-te som har blitt utbredt den siste tiden er rooibos, også kjent som “Red bush tea” eller “rød te”. Rooibos kommer fra planten med samme navn.

Den siste varianten av tisanes vi nevner i dette kurset er yerba maté, eller maté, og er ikke så utbredt som rooibos, enda. Mate inneholder også koffein, men er et sunnere alternativ til kaffe som ikke gir den nervøse stressfølelsen og er derfor blitt utbredt for sin oppkvikkende og energigivende effekt. Les mer om yerba maté i kurset for viderekommende.

Det er mulig å lage utallige blandinger av tisanes! Når vi blander teblader og tisaner kaller vi det for infusions.