Hvordan kaldbrygge iste
Hvorfor kaldbrygge?
Prosessen med kaldt brygg av te trekker tebladene sakte, ved å bruke tid i stedet for temperatur for å skånsomt frigjøre smaker og katekiner. Dette resulterer i en mild kropp med komplekse smaker og redusert bitterhet. Ikke bare er kaldbrygget te enkelt å tilberede, det kan også betraktes som en mer idiotsikker metode for å brygge en forfriskende og deilig kopp med autentisk te, ettersom behovet for å oppnå presis vanntemperatur er eliminert.
Du trenger bare:
- En stor kanne
- Vannkoker
- Te (se vårt anbefalte utvalg)
Fremgangsmåte:
- Fyll te i den store kannen. Tilpass mengden te etter størrelsen på kannen. Dette er smak og behag, men prøv gjerne med 3-4 spiseskjeer per liter.
(Du kan også bruke te-poser og klippe av snoren) - Kok opp en liten mengde vann til over 75°C
- Hell det varme vannet over teen slik at det akkurat dekker bladene. Vi eksponerer tebladene for en liten mengde varmt vann før vi tilsetter kaldt vann for å trygge matsikkerhet.
- Fyll opp resten av kannen med kaldt eller romtemperert vann og sett i kjøleskapet.
Generelt trenger de fleste kaldbryggede teer bare 2-4 timers brygging. Noen japanske teer må ha kortere tid, mens rullede oolong-teer kan trenge mer tid. Eksperimenter med temengde og bryggetiden for å finne ønsket bryggestyrke. - Ta kannen ut av kjøleskapet og separer brygget fra bladene ved å dekantere det helt over i et nytt kar gjennom en sil. Server uten isbiter. Oppbevares i kjøleskap i opptil 24 timer.
Om forfatteren:
Kjetil Eide er en anerkjent te-ekspert og grunnleggeren av Norges Tehus. Med over 15 års erfaring har han bygget opp en solid kunnskap om te og har mottatt flere utmerkelser, inkludert tre stjerner i den prestisjetunge Great Taste Awards. Les mer