Teproduksjon

Teens produksjonstradisjoner er lange og kunnskapsrike. Hver gård har sin egen te-mester som bestemmer hvert trinn i produksjonen utifra egne ønsker eller tradisjoner og hvert steg er nøye planlagt utifra ønsket resultat.

Det første som skjer i produksjonen av te, etter at busken har vokst ut, er plukking. To blader og en knopp. Dette skjer tradisjonelt sett, og for best å bevare bladene og knoppen, for hånd. I masseproduksjon gjøres plukkingen med maskin, noe som forringer kvaliteten på bladene.

Etter plukking blir bladene lagt til å visne for å ta bort fuktigheten. Dette gjøres tradisjonelt sett i solen, men også i egne rom. Celleveggene i bladet blir svakere under visningen og det gjør at fuktigheten lettere slipper ut av bladet også i de neste fasene. Hvis ikke bladet får tid til å visne vil fuktigheten gi en bitterhet i teen. Under visningen skjer det også en svak oksidering i bladet.

(Oksideringsprosessen blir av noen også kalt “fermentering”, som er en misvisende benevnelse ettersom ingen gjæring finner sted.) Fremskynding av oksideringen gjøres på forskjellige måte avhengig av region og tradisjon. Overflaten på bladene må brytes og det kan gjøres i en trommel, med knaing eller ved å bli kjørt over. Det som skjer er at klorofyllet i bladene brytes ned. Enzymene i bladet funger som en katalysator for oksidasjonen og bladet går gradvis fra grønt til mørkt.

Avhengig av tetype avbrytes oksideringen når teprodusenten ønsker det. Denne prosessen kalles “kill-green”. Det gjøres ved å steke eller dampe bladene.

Bladene som etter Kill-green-prosessen er fuktige vil nå bli rullet eller formet. Normalt vil bladene blir rullet for at de skal tvinne seg rundt seg selv og formes som strimler. Etter rullingen kan bladene bli formet til andre forseggjorte former. Disse formingsprosessene kan gjøre at saft siver ut av bladene og setter en ekstra smak på teen.

Etter formingen må bladene tørkes. Dette gjøres vanligvis i ovn på ca 50 grader, men også ved lufttørking, soltørking eller i panne.

Vanligvis er teen nå ferdig, men enkelte typer får etterbehandling som smakstillsetting og lagring