Hvilken te er sunnest?

Mange som starter å drikke te vil vite hvilken te som er sunnest. Egentlig kan vi si at all te er like sunn ettersom all te kommer fra det samme bladet. Men det er noen forskjeller.

Når man tenker på sunnhet i forhold til å drikke te er det viktig å huske på at alle typene te kommer fra den samme busken og det samme type bladet. (Les mer om teproduksjon her: Forskjellen på alle tetypene) Dersom vi ser bort i fra kvaliteten på avlingen, jordsmonn, løsvekt/tepose osv, kan vi derfor si, i grove trekk, at all te er like sunn. Men de er sunne på forskjellig vis.

Den viktigste forskjellen er oksideringen som skjer når grønn te blir til sort te. Etter at celleveggene er brutt og oksideringen har skjedd har molekylbindingene endret seg. Det medfører at sort te har en annen type antioksidtant, med en annen type virkning, enn grønn te. Grønn te har katekiner, men i bladene til sort te har katekinene blitt omgjort til det vi kaller theaflaviner. Begge er antioksidanter.

Det som er så bra med katekiner er at de, som alle antioksidanter, beskytter cellene i kroppen, men i tillegg også kan vise til gode resultater for å motvirke tetting av blodårer og redusere høyt blodtrykk. I tillegg skal den bidra til å stabilisere blodsukkeret og minske kolesterolet. Som om ikke det var nok har den antibakterielle egenskaper som hjelper mot dårlig ånde og en sunn munnhelse. 

Dette høres jo veldig bra ut, så hvorfor ikke starte dagen med en kopp grønn te?

-Hvilken som helst! Se vårt utvalg her