Hvordan lage god chai (latte)?

chai te

Du har helt sikkert hørt eller sett ordet chai når du har vært ute på kafé. Men vet du egentlig hva det er? Chai betyr te og har sin opprinnelse fra 
det Indiske subkontinentet. Chai lages opprinnelig med sort te, en blanding av forskjellige krydder, melk og sukker. Så chai er egentlig te med melk. Sier du "Chai te", så sier du egentlig "te-med-melk te" og sier du "chai te latte" så sier du "te-med-melk te med melk". Ble du forvirret? - Fra nå sier vi bare chai!

En chai blanding består vanligvis av sort te, kanel, sort pepper, ingefær, nellik og kardemomme, selv om det finnes nok like mange forskjellige blandinger chai som den finnes familier i India. 

 

Her får du kjøpt byens beste chai:

Masala chai

 

Sånn lager vi en god chai

  • Beregn ca to spiseskjeer med masala chai for hver kopp (som er ca 4dl)
  • Ha teen i en gryte
  • Fyll på med 2 dl vann
  • Kok opp vannet og slå ned platen
  • La det stå og brygge i 4-6 minutter
  • Tilsett ønsket mengde sukker i teen (kanskje 1 spiseskje pr kopp?)
  • Tilsett nå 2 dl melk i gryten
  • La det få koke opp og gjerne småkoke litt på lav varme, da blir melken tykk.(Men vær forsiktig så det ikke brenner seg og koker over, det er fort gjort)
  • Sil så dette over i koppen
  • Strø gjerne litt kanel på toppen hvis du lagde melken tykk nok (ellers vil kanelen flyte utover)

Sånn lager vi enkelt en god chai

(Om du har en T-brygger og melkesteamer)

  • Beregn ca to spiseskjeer med masala chai for hver kopp (som er ca 4dl)
  • Ha teen i T-bryggeren
  • Kok opp vann i vannkoker/gryte
  • Fyll på T-bryggeren med 2 dl varmt vann (ca halvfult)
  • La det stå og brygge i 4-6 minutter
  • Sil teen ut av T-bryggeren og over i koppen 
  • Tilsett ønsket mengde sukker i teen (kanskje 1 spiseskje?)
  • Varm opp og steam 2 dl melk og ha det over i teen
  • Strø litt kanel på toppen 

 

Her får du kjøpt byens beste chai: Masala chai